Nutriops - EcoMil, pierwszy europejski producent, który wprowadził na rynek mleko migdałowe w proszku, a także w wersji płynnej w Tetra Brik
Firma powstała w 1991 roku, zmotywowana ideą udoskonalenia receptury mleka migdałowego, tradycyjnego napoju w Hiszpanii, który zwykle przygotowywany jest z pasty migdałowej zmieszanej z wodą i podgrzewanej w rondlu. Założyciele Nutriops opracowali innowacyjny proces suszenia, aby przekształcić pastę w proszek migdałowy, który można łatwo rozpuścić w gorącej lub zimnej wodzie, aby uzyskać błyskawiczne mleko migdałowe, i sprzedawali ją w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością.
Natychmiastowy sukces tego nowego mleka migdałowego określił zasady marki EcoMil, decydując się na opracowywanie produktów z upraw ekologicznych, pozbawionych laktozy, zdrowych i pożywnych, jako alternatywy dla mleka krowiego, a także zaspokajających specyficzne potrzeby diet wegetariańskich lub wegańskich.
W połowie lat 90. Nutriops ponownie stał się pionierem we wprowadzaniu na rynek pierwszego organicznego „gotowego do spożycia” mleka migdałowego w Tetra Brik o długim okresie przydatności do spożycia.
Obecnie EcoMil jest wiodącą marką w Europie w kategorii ekologicznego mleka migdałowego i eksportuje swoje produkty do ponad 50 krajów na całym świecie. Wszystkie nasze produkty są certyfikowane jako ekologiczne, bezmleczne, bez laktozy i bez składników pochodzenia zwierzęcego.