Herbata czarna liściasta z berberysem Winter Berries 100 g Basilur

  • szt.
  • 26,63 PLN / szt.
  • Niedostępny

WIĘCEJ INFORMACJI
Kolekcja Basilur Winter Berries to wspaniałe kombinacje czarnej herbaty cejlońskiej z sezonowo zbieranymi jagodami. Mieszanki są pełne soczystych smaków i przeciwutleniaczy, dzięki którym każda filiżanka naparu jest pysznym eliksirem młodości. Przypomnij sobie dni, kiedy wszystko pokryte jest skrzącym się śniegiem, a zmarznięte dłonie przyjemnie ogrzewają się o kubek parującego naparu. Z Winter Berries każda zima będzie jak powrót do najlepszych wspomnień z dzieciństwa.

Basilur Winter Berries zachwyci Cię nie tylko zimowym wieczorem, ale także w gorące, letnie popołudnia. Słodkie i subtelnie cierpkie, owocowe nuty łączą się w kombinacje idealne do picia w klasycznej wersji na ciepło, jak i w formie mocno schłodzonej ice tea.

Kompozycja starannie wyselekcjonowanych liści czarnej herbaty cejlońskiej z dodatkiem owoców berberysu, chabru oraz naturalnym aromatem berberysu.

Wyszukany napar znakomicie wieńczy słodki akcent berberysu. Ten mistrzowski dobór składników zaowocuje cudownie pachnącym napojem na każdą okazję.

Basilur Barberries podbije serca miłośników owocowych połączeń! Boska do komponowania z miodem i ulubionym deserem.

Działanie owoców berberysu porównuje się czasem do antybiotyków. Zawierają kwas jabłkowy (6,5%), kwas cytrynowy (5-6%), cukry (około 7%), flawonoidy, barwniki (antocyjany, ksantofile), sole mineralne, gorycze, garbniki, pektyny, alkaloidy, kwas winowy. Są też źródłem łatwo przyswajalnych witamin i karotenoidów.

Szczególnie duża jest zawartość witaminy C – aż 80 mg w 100 g. W owocach berberysu znajdziemy także rutynę, która, jak wiadomo, uszczelnia naczynia krwionośne. Berberys podnosi odporność i działa przeciwzapalnie. Reguluje pracę układu pokarmowego, a zwłaszcza wątroby.

Ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C w Polsce jeszcze w czasach przedwojennych berberys był stosowany jako środek przeciwszkorbutowy i zapobiegający przeziębieniom. Nazywano go nawet polską cytryną lub cytryną północy. Z owoców berberysu przyrządzano  konfitury i nalewki oraz oczywiście  lecznicze herbatki.

Masa netto: 100 g

Składniki: czarna liściasta herbata cejlońska (86%) z dodatkiem owoców berberysu (10%), chabru (0,5%) oraz naturalnym aromatem berberysu (3,5%)

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Międzynarodowe oznaczenie klasy jakości herbaty: OP (Orange Pekoe) – zawiera długie, spiczaste liście bez pączków. Wysokiej jakości.

Wymiary opakowania: 8,5 x 5 x 17 cm

Czarna herbata:

Najbardziej popularny rodzaj herbaty. Poddana jest długiemu procesowi produkcji. Podstawowe etapy to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. O walorach smakowych decydują takie czynniki jak: kraj pochodzenia herbaty, plantacja, czas zbiorów czy stopień zwiędnięcia.

Czarne herbaty cejlońskie uznawane są za najlepsze na świecie. Starannie dobrane górne liście z krzewów dają napar godny polecenia koneserom.

Sposób parzenia:

Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temperaturze 95°C. Czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut.

Można parzyć na dwa sposoby:

- Przy parzeniu krótkim - do 3 minut, napar będzie mocno orzeźwiający i pobudzający.

- Przy parzeniu dłuższym - do 5 minut, napar będzie zawierał mniej kofeiny, a jego działanie będzie relaksujące.

Zbyt długie parzenie powoduje cierpkość w smaku naparu, nie sprawia natomiast, że będzie zawierał więcej kofeiny i pobudzał bardziej.
Przeciwnie - wytwarzające się z każdą kolejną minutą garbniki, nadające gorzki smak, neutralizują działanie teiny.

Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzenia.


DG3TtZ9VYAEklDB.png

Sri Lanka – jedyny producent herbaty Ozone Friendly

Pod wpływem ostrzeżeń naukowców, w 1987 roku w Montrealu podpisano międzynarodowe porozumienie dotyczące ochrony warstwy ozonowej, tak zwany protokół montrealski. Zgodnie z protokołem użycie bromku metylu w produkcji herbaty na Sri Lance stopniowo zmniejszano, a następnie całkowicie zlikwidowano.

Dzięki tak szybkiemu i skutecznemu działaniu Sri Lanka została uznana za lidera w dziedzinie ochrony warstwy ozonowej, otrzymując w 2007 r. nagrodę Montreal Implementers Award.

Wszystkie herbaty uprawiane na Sri Lance są w 100% Ozone friendly. Warto zaznaczyć, że takim osiągnięciem nie może pochwalić się żaden innych kraj produkujący herbatę.

Herbaty cejlońskie są opatrzone nowym logo Ozone Friendly Pure Ceylon Tea, potwierdzającym, że została ona wyprodukowana bez użycia jakichkolwiek substancji niszczących warstwę ozonową.

Certyfikacja Ozone Friendly: OZ/A-E/BT/00031