Glony Wakame 100 g

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 4901536033356
  • Producent: Brak
  • Kod producenta: 4901536033356
  • Dostępność: Wysyłka zwykle w 48h Wysyłka zwykle w 48h

  • Historia ceny
    Najniższa cena 30 dni przed zmianą: 17,50 PLN brutto
  • szt.
  • 18,38 PLN / szt.
  • Używane są jako dodatek do zup np. Tofu Wakame Miso-shiru, czyli zupa miso z tofu i glonami, do bulionów, sałatek, makaronów, dań wegetariańskich (zwłaszcza z roślin strączkowych). Wakame to również składnik popularnej sałatki z ogórkiem.
  • Skład: Glony Wakame 100%
  • Zawierają w przyswajalnej formie wszystkie mikroelementy i minerały wody morskiej, są bogate w białka, sód, żelazo, potas, wapń (posiadają go 15 razy więcej niż mleko) i witaminy z grupy B. Najnowsze badania dowodzą, że brunatny barwnik fukoksantyna, znajdujący się w glonach jest substancją uczestniczącą w spalaniu tkanki tłuszczowej.
  • Brunatnice uzyskiwane z hodowli oceanicznych w chłodnych wodach. W procesie produkcyjnym są tylko myte, cięte i suszone dając produkt w pełni naturalny. Mają zielony kolor, gładką i sprężystą teksturę oraz morski słodkawy smak przypominający ostrygi.

    Używane są jako dodatek do zup, bulionów, sałatek, sosów, makaronów, dań wegetariański zwłaszcza z roślin strączkowych. Dla przykładu podajemy kilka nazw dań japońskich w których występują glony Wakame: 

    Wakame Soba - makaron gryczany z wakame 
    Kyuri No Sunomono - sałatka wakame z ogórkiem 
    Tofu Wakame Miso-shiru - zupa miso z tofu i wakame

  • Przygotowanie: Moczyć 5 min. do zupy lub 20 min. do sałatek. Glony zwiększają objętość ok. 10-krotnie. Odcedzić wodę (wodę można dodać do zupy), spożyć na surowo lub gotować w potrawie aż będą dostatecznie miękkie. W przypadku zbyt dużych kawałków liści pokroić na mniejsze.


    Sałatka z wakame i sezamem: 
    1) namoczone glony kroimy w cienkie paseczki
    2) w misce przygotowujemy sos, łącząc i mieszając: sos sojowy Tamari, ocet ryżowy, miód, ciemny olej sezamowy, imbir i czosnek w proszku oraz płatki chili. 
    3) tak przygotowanym sosem zalewamy wakame i posypujemy sezamem. Opcjonalnie możemy dodać świeżego ogórka ze skórką, awokado lub krewetki. Smacznego!

  •