Sałata Chińska Musztardowiec BIO 1szt

  • szt.
  • 8,68 PLN / szt.
  • Niedostępny

SKŁADNIKI: usztardowiec znany jest pod wieloma nazwami: gorczycy sarepskiej, kapusty sitowatej czy musztardy azjatyckiej. Ostatnie z tych określeń jednoznacznie wskazuje na region, z którego pochodzi ta niezwykła roślina, w stanie naturalnym występująca przede wszystkim na Syberii, w Chinach i Indiach, gdzie od wielu wieków cieszy się szczególnym zainteresowaniem. Nie tylko ze względu na walory kulinarne, ale również właściwości lecznicze.

Liście musztardowca to produkt nie tylko smaczny, ale także pełen wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje wyjątkowo wysoka zawartość kwasu foliowego, czyli organicznego związku chemicznego z grupy witamin B, który znacząco wpływa na procesy krwiotwórcze, układ nerwowy (decyduje o dobrym samopoczuciu) oraz wzrost komórek organizmu. Jest niezbędny zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Musztardowiec jest też bogatym źródłem sulforafanu – związku wykazującego silne właściwości antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe.

Roślina jest również bogata w łatwo przyswajalne witaminy (K, A, C i E) oraz składniki mineralne, zwłaszcza żelazo, którego niedobory prowadzą do niedokrwistości, objawiającej się bladością skóry, spadkiem odporności i permanentnym zmęczeniem. Musztardowiec dostarcza także solidnej dawki magnezu, nieprzypadkowo zwanego „pierwiastkiem życia”, uczestniczącego w niemal wszystkich procesach niezbędnych do funkcjonowania organizmu, dbającego m.in. o prawidłową przemianę materii, obniżającego poziom cholesterolu, wzmacniającego serce i układ krwionośny. W liściach tej rośliny kryje się też sporo miedzi, wapnia, potasu i fosforu. Musztardowiec jest produktem niskokalorycznym – 100 g liści dostarcza zaledwie 26 kcal.