Kakao Ceremonialne Peruwiańskie W Proszku 400 g - Islaverde

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 1234567899
  • Producent: Islaverde
  • Dostępność: Wysyłka zwykle w 48h Wysyłka zwykle w 48h
  • szt.
  • 51,00 PLN / szt.

Odmiany: Criollo (70%) oraz Trinitario + Forastero (30%).


Kakao, zwane „ceremonialnym”, pozyskiwane jest wyłącznie z surowych ziaren kakaowca, pochodzących z upraw ekologicznych. Ziarna kakaowe są najpierw poddawane fermentacji i suszone na słońcu, a następnie, po oddzieleniu łuski, mielone w młynach żarnowych – tak, jak to robili przed wiekami, aczkolwiek ręcznie, Inkowie – peruwiańscy Indianie. Uzyskana w wyniku prymitywnego mielenia masa kakaowa używana była do przyrządzania rytualnego „Napoju Bogów”.


Surowe Kakao Ceremonialne od Islaverde powstaje w nowoczesnym procesie kriogenicznego mielenia (w temperaturze -80°C) pochodzących z peruwiańskich upraw ekologicznych, rozdrobnionych ziaren kakaowych, zwanych nibsami. Jedynie taka metoda przetwarzania wrażliwego materiału roślinnego pozwala uzyskać produkt końcowy w postaci bardzo drobnego proszku, w którym zachowane zostają wszystkie cenne składniki odżywcze oraz oryginalny smak i typowy aromat najwyższej jakości kakao peruwiańskiego.


Aby otrzymać andyjski „napój Bogów” (el elixir de los Dioses) wystarczy kilka łyżek kakao zalać gorącym mlekiem lub wodą i zmiksować. Osobom bardziej przywiązanym do ceremonialnego picia takiego napoju polecamy również przygotowanie kawałków kakao w formie czekoladowych bloczków do rozpuszczenia (opis poniżej).

Z Ceremonialnego Kakao łatwo jest też skomponować pyszną domową czekoladę. W tym celu należy najpierw dokładnie połączyć proszek kakaowy z mieszanką słodzącą, zawierającą 27 g cukru kokosowego i 3 g „owoców mnicha” (monk fruit). Mieszankę tę dostarczamy gratis w osobnej 30-gramowej saszetce do każdego 400-gramowego opakowania kakao. Optymalna proporcja to 3 g mieszanki na 40 g proszku kakaowego.


Następnie otrzymany mix kakao i mieszanki słodzącej należy podgrzać w kąpieli wodnej*, aż zmieni swą konsystencję na półpłynną. Masę można spożywać na ciepło, natomiast po wystygnięciu (np. w foremce/bloczku) stanie się ona najlepszą domową surową czekoladą.

W zależności od upodobań, do mieszanki słodzącej można dodać suszone owoce, różne rodzaje orzechów lub przyprawy.

Jeśli chcesz otrzymać oryginalne Kakao Ceremonialne w formie, w jakiej można je nabyć w handlu detalicznym, po prostu zrezygnuj ze stosowania mieszanki słodzącej.

*Kąpiel wodna: naczynie z proszkiem kakaowym wstaw do garnka z gotującą się wodą i mieszaj/ugniataj proszek tak długo, aż jego konsystencja stanie się półpłynna (ok. 3-4 min).

Głównym walorem Kakao Ceremonialnego i czekolad jest ich zbawienny wpływ na odporność organizmu (szczegóły poniżej), a także niezwykłe właściwości odżywcze, połączone ze wzrostem poziomu serotoniny w organizmie zaraz po spożyciu smakołyku. Serotonina jest działającym w mózgu neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za poprawę koncentracji i nastroju, dodającym optymizmu, tak bardzo potrzebnego w chwilach wyczerpania i słabości. Wystarczy wtedy spożyć jedną 40-gramową porcję (270 kcal) czekolady; jest ona tak sycąca, że może z powodzeniem zastąpić pełny posiłek, nie powodując przy tym wzrostu poziomu cukru we krwi.


Produkt nie zawiera konserwantów, glutenu i składników modyfikowanych genetycznie (GMO).