Włoska oliwa z oliwek Rinascimento Extra Vergine - Marina Palusci Pianella

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 00645760110226
  • Producent: Marina Palusci
  • Kod producenta: 00645760110226
  • Dostępność: Wysyłka zwykle w 48h Wysyłka zwykle w 48h

  • Historia ceny
    Najniższa cena 30 dni przed zmianą: 95,00 PLN brutto
  • szt.
  • 99,90 PLN / szt.

Włoska oliwa Extra Vergine z oliwek Rinascimento - Marina Palusci Pianella


Teraz w Nowej Butelce!

Tłoczona wyłącznie z owoców pradawnych drzew oliwnych

Szczep:100% Dritta

Doznania smakowo-zapachowe: Świeży orzech laskowy, mandarynka i wanilia, zdecydowany smak cytrusów i przypraw.

Komponuje się z:Kremami warzywnymi, znakomita do ryb i owoców morza.


Oliwy pozyskiwane w proces tłoczenia całkowicie na zimno,  poddane naturalnemu procesowi dekantacji.


Marina Palusci to rodzinna plantacja w miejscowości Pianella, pomiędzy Adriatykiem a parkiem narodowym La Majella

Zarówno uprawa oliwek, jak i proces tłoczenia, to wypracowane metody-wypadkowa wieloletniego doświadczenia, zdobytej wiedzy i wielkiej pasji



Oliwa Premium EXTRA VERGINE „RINASCIMENTO” tłoczona mechanicznie niefiltrowana 500ml               – Marina Palusci

Producent: Azienda Agricola Marina Palusci

w C.da Fonte Gallo – Pianella (PE) – Włochy

Kultywar (odmiana oliwek): 100% Dritta CRU  (z 500 letniego gaju oliwnego)

Intensywność smaku: 5/5

Kwasowość: poniżej 0,2

Kod EAN: 0645760110226

Zapach: Słodki, owocowy, wyczuwalne mirabelki i bergamotka,

przebijające nuty cytrusów ustępujące miejsca zapachom trawy, liści i ziemi

Smak: Długi i subtelnie puszysty wstęp, który stopniowo przeradza się w zrównoważoną goryczkę z lekkim pikantnym akcentem

Oliwki pochodzą z gaju oliwnego „Capitano”, z okolic miasteczka Pianella, z drzew oliwnych w wieku 550 lat i powyżej. W tym gaju znajduje się najstarsze w rodzinnym gospodarstwie drzewo oliwne - Pianta Madre, od którego pochodzą wszystkie pozostałe drzewa. Oliwki uprawiane są metodami rolnictwa biologicznego. Zbiór odbywa się w połowie października. Oliwa nie jest filtrowana, ale jedynie poddana dekantacji grawitacyjnej.

Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z daniami o mocnej strukturze smakowej, takimi jak zupy i dania z warzyw strączkowych, zupy grzybowe, gotowane, smażone lub grillowane czerwone mięsa, dziczyzna, mieszanki sałat z rukolą, cykorią, rzodkiewką, z gotowanymi warzywami takimi jak kapusta, czy cykoria, ale również z deserami czekoladowymi. Łączy się z taninami zawartymi w kakao nadając czekoladzie głębię świeżego i lekko pikantnego smaku.