Włoska oliwa z oliwek Alchimia Extra Vergine 500 ml - Marina Palusci Pianella

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 00645760788357
  • Producent: Marina Palusci
  • Kod producenta: 00645760788357
  • Dostępność: Wysyłka zwykle w 48h Wysyłka zwykle w 48h

  • Historia ceny
    Najniższa cena 30 dni przed zmianą: 87,00 PLN brutto
  • szt.
  • 92,00 PLN / szt.

Włoska oliwa z oliwek Extra Virgin Alchimia - Marina Palusci Pianella

Teraz NOWA BUTELKA !


Tłoczona najpóźniej dwie godziny po zbiorze owoców

Szczep:100% Leccio del Corno

Doznania smakowo-zapachowe: Delikatna, a zarazem pikantna, z nutą goryczy. Zaskakuje pełnym słodyczy smakiem zamknięcia.

Komponuje się z:Krewetkami, cukinią, dorszem, ciecierzycą.

Oliwy pozyskiwane w proces tłoczenia całkowicie na zimno,  poddane naturalnemu procesowi dekantacji.

Marina Palusci to rodzinna plantacja w miejscowości Pianella, pomiędzy Adriatykiem a parkiem narodowym La Majella

Zarówno uprawa oliwek, jak i proces tłoczenia, to wypracowane metody-wypadkowa wieloletniego doświadczenia, zdobytej wiedzy i wielkiej pasji tej rodzinne Włoskiej firmy.

 

Oliwa Premium EXTRA VERGINE „ALCHIMIA” tłoczona mechanicznie niefiltrowana 500ml               – Marina Palusci

 

Producent: Azienda Agricola Marina Palusci

w C.da Fonte Gallo – Pianella (PE) – Włochy          

Kultywar (odmiana oliwek): 100% Leccio del Corno

Intensywność smaku: 1/5

Kwasowość: poniżej 0,2

Kod EAN: 0645760788357

Zapach: Lekko owocowy, wytrawnego białego wina, ziemisty.

Smak: Miękki, puszysty, delikatna słodycz moreli, łagodnie przechodząca w goryczkę świeżych migdałów z krótkim pikantnym akcentem

Oliwki pochodzą z gaju „Cjomme” z okolic miasteczka Pianella, z 40 letnich drzew oliwnych. Uprawiane są metodami rolnictwa biologicznego. Zbiór odbywa się na koniec listopada. Oliwa nie jest filtrowana, ale jedynie poddana dekantacji grawitacyjnej.

Polecana do dań z warzyw strączkowych, do grillowanego czerwonego mięsa; bardzo dobrze się sprawdza z potrawami o mocnym smaku z nutami słodyczy. Bardzo dobrze pasuje do delikatnych sałat (roszponka, masłowa, lodowa), ale również do ryb gotowanych i duszonych. Do sałatek z owoców morza, makaronu z pesto, do wszelkich dań z drobiu, do warzyw na kwaśno oraz potraw z cukinii i dyni.